keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Missit ja muoti, missä yhteys?

Jokainen trumpetti tuntuu nyt soittavan missejä ja heihin liittyviä päivittäisiä enemmän tai vähemmän kohujen värittämiä otsikoita. Ei voisi vähempää kiinnostaa. Jotenkin on tullut oikein vastenmielinen kuva tästä missitouhusta ensin sen viime vuoden mediamylläkän jälkeen ja nyt tämän uudistuneen kiertueen jatkuvan rummutuksen aikana. Kierrän kaikki aiheeseen liittyvät otsikot kaukaa ja jokainen median väline tuntuu olevan täynnä tätä samaa jauhantaa.

Ja auta armias sitten kun missi valitaan, siitä alkaa vielä parin viikon mediamylläkkä, jossa kaivetaan esiin luurankoja siitä kuinka Miss Suomi kuusivuotiaana käyttäytyi koulussa ikävästi jotain toista kohtaan ruokalan jonossa tai kun yksi perintöprinsessoista on kokenut kovan kohtalon isän ollessa alkoholisti ja äidin muuten vaan kelvoton tapaus. Kiitos, jo riittää.

Koko missikonseptin mielekiintoisin asia on kautta aikojen ollut sen kansainvälinen ikkuna maailmalle. Ennen vanhaan se oli ainoita tapoja nuorelle naiselle päästä pois pimeästä pohjolasta. Nykyään glamour on ehkä hieman laskenut, mutta tilalle on tullut entistä vahvempaa julkisuutta kotimaassa. Kansainväliset kilpailut eivät myöskään ole olleet mikään suuri menestystarina, vaan sieltä on tultu vuosi toisensa jälkeen maitojunalla kotiin ja yleensä haukuttu kaikki mahdolliset tahot tuomareista aina ymmärtämättömään poikaystävään.

Oikeastaan ainoa mielenkiintoinen asia kilpailuissa on ollut muutamien mallien ja muoti-alan vaikuttajien löytyminen kilpailun kautta. Nina Sevelius, Anna-Liisa Tilus ja Karita Tuomola eivät ehkä ole yltäneet kansainväliseen menestykseen, mutta he ovat olleet kansallisesti menestyneitä malleja. Myös monia muodin parissa nykyään tai aiemmin vaikuttaneita on löytynyt alun perin kilpailun kautta. Harvemmin kuitenkaan huomataan, että koko missi-instituution ja muotimaailman välillä on Berliiniäkin suurempi muuri. Ei misseistä tule malleja kuin harvoin ja misskilpailuun osallistuminen ei ole mikään varsinainen ansio etsiessä muotialalta vakavampia työtehtäviä.

4 kommenttia:

 1. Brilliant blog!!! Fantastic post! You're pretty fantastic! :-) Have a great week!

  the-white-list.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. ihan samaa mieltä!! äklöttää koko pyöritys ja varsinkin se uus missimamma

  VastaaPoista
 3. Osuva kirjoitus ja täysin samaa mieltä kanssasi!

  VastaaPoista