torstai 27. lokakuuta 2011

KENGÄT - suomalaisen muotiteollisuuden viimeinen mahdollisuus

Kuva: FINSK
Suomen muotiteollisuuden tilaa on kommentoitu ahkerasti. On näkökulma mikä tahansa ei nykytilannetta voi pitää edes hyvänä. Marimekko on ihamuotilalaisella korpivaelluksella, IVANAhelsinki tuntuu jämähtäneen tiettyyn vaiheeseen ennen Paolan Suhosen uutta uraa ja Tiia Vanhatapio on noussut tunnetuksi, joskin marginaaliseksi tekijäksi. Kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän pieniä tekijöitä, joilta on turha odottaa lähiaikoina maailman valloittamista.

Kenkäteollisuudella on kuitenkin mennyt paremmin. Minna Parikka on ihastuttanut toistuvasti vintagesta kiinnostuneita ja monia muitakin suomalaisen designing ystäviä, vaikka itse kengät tehdäänkin kaukana Suomesta. Aki Choklat on pääosin miesten jalkineisiin erikoistunut suunnittelija, joka on tehnyt pitkän ja kansainvälisesti menestyksekkään uran. On jopa ironista, että hänet tunnetaan maailmalla Suomea paremmin. Julia Lundsten on brändinsä FINSK:in ohella noussut suursuosioon viimeistään Lady Gagan käyttäessä FINSK:in eksoottiseksi luennehdittavia jalkineita. Hänet myös palkittiin ELLE-lehden vuoden 2010 asustesuunnittelijana. FINSK toimii Lontoosta käsin, jossa Julia myös asuu.

Lyhyenkin perehtymisen perusteella voi huomata jalkinemuodin olevan se tämän hetken ykkösjuttu, kun mietitään kansainvälisiä markkinoita. Edellä mainittujen kolmen suunnittelijan jalkineita on näkynyt aina kansainvälisissä huippulehdissä asti ja niiden myyntiverkosto on laaja. Näkyvyyttä heidän tuotteensa ovat saaneet, kun esimerkiksi artistit ja näyttelijättäret ovat esiintyneet punaisella matolla suomalaista designia edustavissa jalkineissa. Suunnittelijoita kuitenkin yhdistää se, että kotimaastaan huolimatta kaikki operoivat ulkomailta käsin ja myös jalkinetuotanto on jossain muualla, vaikka kaikki kolme edustavat jo huomattavasti hintavampia kenkiä, joita ei missään tapauksessa pidä sekoittaa mihinkään tusinatuotteisiin.

Uskallan kuitenkin väittää, että on olemassa mahdollisuus, joka tarjoaisi ennen näkemättömän tavan yhdistää suomalaista jalkinesuunnittelua ja teollisuuden tarjoamaa materiaaliosaamista. Siitä kuitenkin lisää ensi kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti