sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Pertti Palmrothin konkurssi, seurauksena Reinot - perästä kuuluu?

Viime vuonna konkurssiin mennyt suomalaiseksi kenkäteollisuuden ikoniksi noussut Pertti Palmroth on ollut otsikoissa uuden kurssin vuoksi. Nyt tuotemerkille on löytynyt ostaja. Reinoista tuttu Reinokauppa on ostanut oikeuden tuotemerkkiin ja Tuire Erkkilä suunnittelee ensi syksynä kauppoihin tulevan malliston. Mukana on vielä mainitsematon myymäläketju ja Reinojen taustalla oleva Arto Huhtinen. Huhtinen on useissa haastatteluissa vakuutellut laadun säilyvän edelleen tuotemerkin imagon tasolla, mutta hintojen laskevan.

Viime viikolla uutisoitu tuotemerkin myynti on aiheuttanut pienoisen kohun, sillä Pertti Palmrothin perhe ja monet kenkien ystävät pelkäävät kaupan kuraavan tunnetun tuotemerkin hetkessä. Etenkin tavoite tehdä Pertti Palmrothin tuotteista paremmin massoille sopiva tuntuu kismittävän monessa osoitteessa. Tilanteen ymmärtää, sillä brändi onnistui historiansa aikana rakentamaan Suomen mittakaavassa harvinaisen laatujalkineiden aseman. Palmrothin tavaramerkiksi muodustuivat yhteistyö monien lentoyhtiöiden kanssa ja monet ovat ne Suomen suutarit, jotka ovat parsineet elämää nähneet Pertit vielä muutaman tuhannen lisäkilometrin käyttökuntoon.

Laatu kuitenkin johti juuri Pertti Palmrothin konkurssiin yhdessä tätimäisen imagon ja esimerkiksi suurien korkojen puuteen ohella. Bisnes on raakaa ja suomalaiset eivät kuitenkaan tunnetusti panosta laatuun, vaan markettitavara menestyy parhaiten vaatteissa ja asusteissa. Esimerkkinä Janina F-vaatemallisto, joka on tahkonnut huipputulosta myymällä jokaiseen kukkaroon sopivia vaatteita. On totta, että heidän tuotteet ovat kaukana huippumuodista. Toisaalta markkinoilla tulee toimia massoja tarkkaillen ja siinä tossukoistaan tunnetut Reinot ovat onnistuneet.

Jäljelle jää kuitenkin useita kysymyksiä. Mitä uusi Pertti Palmroth tekee? Kuka on vielä vahvistamaton yhteistyökumppani? Onko Tuire Erkkilästä suunnittelmaan muutakin kuin tossuja? Ja ennen kaikkea, miten tuotteet tulevat olemaan? Entisen kaltaisen laadun, designin ja edullisen hinnan yhdistäminen kuulostaa mahdottomalta.

2 kommenttia:

  1. Minä olen pitänyt Palmrothin kenkiä aina vähän "mummoina" itselleni (vaikka nyt yli 4-kymppinen olenkin) ja taas toisaalta mummoillekin vähän mummoina. Malli vaan on jotenkin vanhanaikainen, tietty sirous puuttuu ja sitä kiiltonahkaa, käärmekuvioin on jo nähty niin monta vuotta että kyllä kasvojen pesu tulee ihan hyvään aikaan. Hintakin voisi olla ihan kohdillaan nyt, mutta kylä malleihin pitäisi saada enemmän trendikkyyttä ja vaihtelevuutta mallisoihin.
    Muistan tosiaan jo yli 20 v sitten ihailleeni slinback-avokkaita, matalia ja hieman teräväkärkisiä - no sama malli on suurinpiirtein samanlaisena edelleen.
    Ja missä ovat kunnon korkkarit?

    VastaaPoista
  2. Niin, on totta, että mallit ovat olleen varmasti pitkään kuin samasta muotista. Muutokset ovat olleet pieniä ja sitten ei ole myyntiä tullut enää viime vuosina vanhaan malliin. Mutta onko tuo "uusi" merkki sitten sitä samaa vanhaa, vai olisiko ollut järkevää aloittaa ihan uuden tuotemerkin kanssa?

    VastaaPoista